MIT – Renovations to Buildings E17 & E18

Previous
Next

Massachusetts Institute of Technology — Renovations to Buildings E17 and E18, Cambridge, MA

Significant portions of Buildings E17 and E18 were vacated due to the opening of the Koch Institute for Integrative Cancer Research. MIT used that opportunity to renovate within the buildings in order to create office swing space that serves a variety of academic and administrative functions and one floor of laboratory for the engineering department.

FACTS

Size: 100,000 square feet
Schedule: 13 months
Contract Type: Construction Manager-at-Risk
Owner: Massachusetts Institute of Technology
Architect: S/L/A/M Collaborative
Sustainability: LEED Gold

PROJECT DETAILS

We minimized disruptions for users occupying the building, including an existing vivarium, during construction through intense preconstruction scheduling.

Building Information Modeling (BIM) utilized to coordinate MEP/FP systems on the 5th floor lab space - clash detection & coordination between systems and existing conditions.

Precise coordination of mechanical, electrical and plumbing allowed for extensive system upgrades and additions within highly congested spaces.

Barr & Barr previously converted multiple floors within building E18 into educational facilities, clinical research lab space and the headquarters for the MIT Center for Learning and Memory, MIT Center for Cancer Research and a new Mechanical Penthouse.

MIT – Renovations to Buildings E17 & E18

TAKE THE NEXT STEP