MIT – Renovations to Building E25, 3rd Floor

Previous
Next

Massachusetts Institute of Technology — Renovations to Building E25, 3rd Floor, Cambridge, MA

Gut of an existing laboratory and retrofit of the Institute for Medical Engineering & Science (IMES) headquarters. Program consists of 20 offices, conference space, a kitchenette, innovation space, HVAC and electrical upgrades, and two wet & two dry labs featuring new casework, fume hoods and biosafety cabinets.

FACTS

Size: 17,000 square feet
Schedule: 8 months
Contract Type: Construction Manager-at-Risk
Owner: Massachusetts Institute of Technology
Architect: Paul Lukez Architecture
Sustainability: LEED Gold
Technology: BIM

PROJECT DETAILS

We minimized disruptions for users occupying the building, including an existing animal quarters in the basement, during construction through intense preconstruction scheduling sensitive equipment above and below.

Precise coordination of mechanical, electrical and plumbing allowed for extensive system upgrades and additions within highly congested spaces.

Proactive scheduling included two and three-week look ahead schedules that addressed noise and vibration impacts on affected building occupants.

The 3rd floor is the last to be renovated within the building. All others were renovated by Barr & Barr during previous renovations to E25.

MIT – Renovations to Building E25, 3rd Floor

TAKE THE NEXT STEP