ISO New England – Backup Control Center

Previous
Next

ISO New England — Backup Control Center, Windsor, CT

The two-story facility houses ISO-NE’s backup control room and data center. The control room is located within the center of the building and features a two-story video wall and the adjacent data center contains ISO-NE’s unique redundancy requirements. Other significant features include flexible office and conferencing spaces, entrance guard shack complete with secure perimeter fencing and helicopter pad.

FACTS

Size: 70,000 square feet
Schedule: 13 months
Contract Type: Construction Manager-at-Risk
Owner: ISO New England
Architect: Spagnolo Gisness & Associates
Sustainability: LEED Gold
Technology: BIM

PROJECT DETAILS

Building Informational Modeling was used for 3D MEP/FP Coordination and Clash Detection, 3D Logistics/Construction Schedule Look-Aheads, 4D Construction Sequencing and 5D Quantity Extraction.

The building structure was planned and designed to allow for future expansion and is structurally sound to house a roof-top microwave tower of up to 60 feet.

The building is located at the center of the site to provide a spatial buffer between adjacent roadways and properties. This area is secured with a perimeter fence and a guard shack with controlled entrance gates.

The property includes 190 parking spaces within secured areas with a helicopter pad on the property just outside the perimeter fence to allow for the potential to share with municipality functions.

A high standard of sustainability includes natural lighting, automatic lighting controls, energy efficient HVAC system including heat-recovery system and low flow plumbing fixtures. LEED Gold certification.

ISO New England – Backup Control Center

TAKE THE NEXT STEP