Princeton University – Carl Icahn Laboratory

Previous
Next

Princeton University, Office of Design & Construction — Carl Icahn Laboratory, Princeton, NJ

The CIL provides a venue for pioneering genetic research. Construction included four modular research laboratories designed in a “loft” configuration to easily adapt with changes in research and technology over time. Additional spaces built were; an animal facility, conference rooms, auditoriums and a structural glazed curtain wall atrium that is screened by 31 operable 40’ high aluminum louvers. The atrium features a cafe, seating areas, a lecture theatre and a Frank Gehry sculpture/meeting room.

FACTS

Size: 100,000 square feet
Schedule: 22 months

Contract Type: Construction Manager-at-Risk

Owner: Princeton University, Office of Design & Construction
Architect: Rafael Vinoly Architects

PROJECT DETAILS

Extensive design and performance testing ensured the viability of the custom curtain wall system.

Environmentally friendly features include a lattice-like screen louver system that tracks the sun to minimize atrium cooling requirements.

The Institute integrates wet bench laboratories with support space, providing flexibility for both individual lab groups and collaborative efforts among the disciplines of chemistry, physics, and molecular biology.

Princeton University – Carl Icahn Laboratory

TAKE THE NEXT STEP